Мляко с ориз или Сутляш

Любим десерт на малки и големи. Десерти всякакви може да опитвате, но в един миг пак ще се сетиш за Мляко с ориз или Сутляш. Хубавото е, че в този десерт не се ползват много продукти, а накрая всички са доволни. Предпочитания може да има на края с канела или без или пък с лъжичка сладко. Както и да го обичате, първото което е важно е да си го приготвите. А, после всеки да хапва по любимият си начин. При мен лично е на настроения. Случвало ми се е да хапна купичка с мляко с ориз даже още неохладено в една ранна сутрин за закуска. Така, че избора на консумация оставям на вас.

Мляко-ориз-или-Сутляш

Продукти:

1 л. прясно мляко, 200 мл. вода, 200 гр. захар, 1 ч.л. екстрат ванилия, 200 гр. ориз

Канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте хубаво ориза под течаща вода, за да махнете нишестето от него. Млякото и водата сложете в дълбок съд да заврат. Когато има индикации на завиране тогава добавете измитият ориз. Разбърквайте с дървета лъжица, като по този начин няма да позволите да ви се захване за дъното. Това е много важен момент при Мляко с ориз или Сутляш. В началото бъркате да не ви се захване а после да не изкипи! Работете на котлон с нормална температура в никакъв случай на макс!

Мляко-ориз-или-Сутляш

В процеса на работа ще видите как започва да се сгъстява и ориза променя своята форма като набъбва. За да сте сигурни опитайте едно, две зърна, ако е готов отместете леко в страни и добавете захарта. Разбъркайте и върнете за още 5 минути на котлона, за да се разтопи захарта нацяло.

Мляко-ориз-или-Сутляш

След като е готово Млякото с ориз или Сутляша отместете леко в страни и добавете ванилията. Тя ще предаде хубав аромат на десерта. Разбъркайте и после разсипете в сухи купички докато е още топло. Оставете да се охлади на стайна температура и после приберете в хладилник. Ако искате да запазите десерта свеж, ще ви предложа всяка купичка да я покриете със стреч фолио.

Мляко-ориз-или-Сутляш

При поднасяне на десерта поръсете канела или лъжичка от любимото си сладко.

Мляко-ориз-или-Сутляш

Тази рецепта я написах за младите домакини, които обичат домашната храна. Това е моят вариант за Мляко с ориз или Сутляш и винаги сполучлив. Важно е бъркането и ще имате един неустоим и вкусен десерт. Някой май започна да се облизва! 🙂

Мляко-ориз-или-Сутляш

Добър Апетит и не спирайте да опитвате, опита учи! Обичам ви!

Мляко-ориз-или-Сутляш

Коментари