Маслена погача на Рози

Имам специален повод да направя тази Маслена погача на Рози. Днес децата ми се завръщат от чужбина за да ни погустуват малко. Е, това е хубав повод да ги посрещна с погача и то каква погача се получи, за чудо и приказ. Това е един дълго очакван ден за мен! Затова те знаят, че при мама ще намерят топлина и уют. Тези неща най-много им липсват… Ето и тази прекрасница, която им спретнах. С удоволствие ви представям Маслена погача на Рози.

Маслена-погача-на-Рози

Продукти:

3 яйца като единият жълтък се отделя за намазване отгоре, 1 с.л. сол, 4 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. прясно мляко или вода, 30 гр. жива мая, 1 кг. брашно. 100 гр. краве масло за намазване на корите

Начин на приготвяне:

Активирайте маята с част от прясното мляко и малко брашно. Оставете в топла стая за да се надигне като гъба.

мая

След това пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете яйцата, млякото, олиото, солта, оцета и втасалата мая. Разбъркайте с лъжица, а след това доомесете на ръка, до получаване на меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да си почине за 20 минути. След това разделям на три равни части.

тесто-за-питка

След това разточвам топките една по една под формата на елипса с дължина около 60 см и ширина 30 см., и дебелина на листа около 3 мм.

лист-за-питка

Така разточвам всяка тока тесто. Разточеният лист намазвам с разтопено масло и отгоре поставям следващият лист. Отново назвам с масло и така докато приключа с цялото количество тесто.

Маслена-погача-на-Рози

Най-горната разточена кора също се маже с масло и се навива на руло от дългата част. Навийте хубаво и стегнато руло!

Маслена-погача-на-Рози

Така навитото руло се издърпва с поглаждания от центъра към краищата за да се получи с дебелина, колкото кутката на ръката. След това с остър нож нарежете напречно на парчета с дебелина около 3 см.

Маслена-погача-на-Рози

Нарязаните парчета вече можете да подредите в тава с диаметър 32 см., като предварително сте постлали пергамент или сте намазали с масло.

Маслена-погача-на-Рози

Оставяме нащата Маслена погача на Рози да си почине за 30-40 минути. През това време разстоянието което между парчетата ще се изпълни. Загрейте фурната предварително на 180°С. Когато мине времето за втасване, тогава намажете отгоре с разбит жълтък и може да печете. Разположете питката на най-долно положение във фурната на първо ниво и там я изпечете. Печете 30-40 минути, а когато я извадите от фурната я намажете с пчелен мед за вкус и гланц.

Маслена-погача-на-Рози

Много хубава се получава и ако случайно ви остане, не се притеснявайте, знайте, че и на другият ден може да си я хапнете. Преди да ви пожелая добър апетит искам само да ви дам един съвет. След като извадите питката от фурната и я намажете с мед изчакайте поне 15 минути и чак тогава посягайте към нея.

Маслена-погача-на-Рози

Вече спокойно мога да ви пожелая Добър Апетит и до нови срещи!

Ако имате свободно време може да разгледате и други видове Погачи, които съм правила и са също толкова успешни като тази!

Маслена-погача-на-Рози

Коментари