Торта Бейлис

Ето, че измина още една година и блога ми стана на 5 години. През изминалата година се случиха много хубави неща, но най-ярко ще остане наградата и подаръка, който получих от Бейлис. Затова реших и тортата ми да бъде такава, вкусна, богата и омайна.  Торта Бейлис е толкова хубава, че за да и се наситиш е нужно поне по две парчета. Уникална е, лека, въздушна, страшна вкусотия се получи, а Бейлис добавя допълнителни нотки за да се завърши тази симфония.

торта-бейлис

Сега ще ви разкажа за подаръка, който получих от Бейлис. Преди време във фейсбук беше организирана игра The Baileys Cookbook. Там трябваше да споделим рецепта със снимка на десерт в който да има Baileys. Аз направих Мус Бейлис, много лек и приятен на вкус.

Мус Бейлис

Искам да изкажа моята благодарност за гласуваното доверие и за тази огромна награда. За мен е истинска чест. Спечелих  Първа награда- Дизайнерски планетарен миксер. Нямам думи да изразя радостта си. То беше скачане, викове, прегръдки и знаете ли защо? Защото този миксер беше една моя мечта, но никога не съм и предполагала, че ще го получа като подарък. Благодаря, че ми върнахте надеждата!

За всички вас, които четете сега, искам да кажа. Не спирайте да мечтаете, наистина мечтите се сбъдват и те се сбъдват в точно определен момент дори когато не очакваме.

миксер

И сега ще премина към рецептата, че много се разговорих.

Продукти:

За блатовете:

270 гр. брашно, 100 гр. какао, 250 гр. захар, 1 ч.л. хлебна сода, 1 ч.л. бакпулвер, 200 мл. прясно мляко+ 1 с.л. ябълков оцет, 120 мл. топло кафе, 80 мл. олио, 2 яйца, 2 ч.л. ванилова есенция, 3 с.л. Baileys

За сиропиране на блатовете: 1 ч.ч. захар, 1, 1/2 ч.ч. вода

За крема: 250 мл. сметана, 100 гр. черен белгийски шоколад, 1 к.ч Baileys

Начин на приготвяне:

Тази торта Бейлис се приготвя много лесно. Поискате ли нещо сладичко, то това е много добро решение, за делници, за празници и за всякакви капризи.

В купа смесете сухите съставки и разбъркайте да стане еднородно. В друга купа смесете яйцата с олиото, ванилията, Бейлис и млякото с оцета. Всичко това се смесва много добре и после се добавя към сухата смес. Бъркайте да стене на гъста каша, а накрая добавете топлото кафе.

блат

Така от тази смес се разделя на две части и се пече на 180°С, а тавичката да е с диаметър 20 см. След като се изпекат блатовете се изваждат и оставят да се охладят върху решетка.

Да си направим перфектен сироп за заливка

Ще ви споделя моят начин за сиропиране на тази торта. Карамелизирам захарта и добавям водата. След това оставям да поври сиропа за 2-3 минути. След това го отместете от котлона малко да се охлади.

торта-бейлис

Разбира се дойде време да направим и крема. Разтопете шоколада на водна баня и после охладете до телесна температура. Така, че да може да потопите спокойно пръст в него без да ви пари. 😉 Започнете да разбивате сметаната и преди да започне да образува връхчета добавете Baileys, а след това на тънка струйка добавете шоколада като продължавате да разбивате с миксер. Вкусен е този крем пръстите да си оближеш!

торта-бейлис

Сглобяване на торта Бейлис:

Върху поднос поставяме блат, след това сиропираме равномерно и нанасяме част от крема. Поставяме вторият блат и отново сиропираме, след това нанасяме от крема и подмазваме цялата торта. За украсата може да импровизирате по ваш си начин. Аз използвах звездовиден накрайник, като оформих рози. След като приключите с тортата е хубаво да я приберете в хладилник за 3-4 часа. Така ще е още по-вкусна. Заслужава си чакането ще останете възхитени. Абсолютна е! Да ви е сладко!

торта-бейлис

 

 

Коментари