Хумус от моркови и билкови питки с чесън

По принцип не съм привърженик на тези хумуси. Преди време опитах и никак не ми се понрави. Нямам си и на идея какъв е бил хумуса тогава. Понеже много обичам моркови реших да направя хумус с тях. Е, това е друго нещо, но на мен така ми харесва и като цвят и вкус. Така в един слънчев ден реших да приготвя у дома вкусен Хумус от моркови и билкови питки с чесън. За питките какво да кажа:- Те са без квас, без мая, нямат и сода, съвсем простички, но изпекани на сач са превъзходни. Хайде да започваме тогава и да си ги приготвим!

Хумус-от-моркови-и-билкови-питки-с-чесън

Продукти:

За хумуса: 1 кг. моркови, 400 гр. нахут от консерва, 150 гр. сурови орехови ядки, 3 скилидки чесън, сок от 1 лимон, 3 с.л. зехтин, кимион, сол, черен пипер, копър

За билковите питки с чесън: 225 гр. брашно, 2 с.л. зехтин (може и олио), 130 мл. топла вода, 2 скилидки чесън, ароматни билки по ваш избор, 1/2 ч.л. сол.

Аз използвах провансалски ароматни билки. Те са комбинация от най-различни билки от този регион като мащерка, риган, розмарин

Начин на приготвяне:

Обелете и сварете морковите. За да бъдат морковите свежи ги поставям в судена вода с малко сол и после ги варя. След като са готови ги отцеждам. След като се отцедат добра ги нарязвам на шайби и всичкото количество поставям в съд в който ще пасираме. Добавя се нахута, орехите, чесъна, сока от лимона, солта и подправките.

Хумус-от-моркови

Всичко това се разбива с пасатор до получаване на еднородна смес без гранули. Опитвате и ако нещо ви липсва, то овкусете по ваш вкус.

Хумус-от-моркови-и-билкови-питки-с-чесън

След като приготвите хумуса от моркови се оставя да се охлади, а през това време се приготвят питките.

Приготвяне на билковите питки с чесън

Пресейте брашното и направете кладенче в него. Сипете топлата вода, сол, стрит чесън, билки и зехтин. Омесете меко тесто. След това разделете на шест равни части и оформете на топки.

ароматни-питки

ароматни-питки

ароматни-питки

Покрийте тестените топки със стреч за 20 минути и през това време си загрейте сача. След като сача се е загрял започнете да разточвате всяка топка на тънко до 3 мм.

ароматни-питки

След това омазнете сача и изпечете от двете страни до приятен загар. Готовите питки събирайте в удобен съд.

ароматни-питки

След като изпечете ароматните питки се поднасят с хумус от моркови. Това наистина е вече вкусно.

Хумус-от-моркови-и-билкови-питки-с-чесън

Питките може да ги накъсате, а може и да ги нарежете кой както му харесва. Най-важното е, че в тази комбинация се получава наистина нещо вкусно, а чесъна отваря япетита допълнително. Хайде да намажем хапката, че бързичко ще отлитнат! 🙂

 

Хумус-от-моркови-и-билкови-питки-с-чесън

Още нещичко ще ви издам, този хумус е идеален за разядка.

Пожевам ви Добър Апетит.

Хумус-от-моркови-и-билкови-питки-с-чесън

Коментари