Никулденска пита Шаран

На 6 декември се празнува Никуледен в чест на Свети Никола Чудотворец, който е покровител на морета и езера. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целият ден.  На този ден задължително се приготвя ястие с риба, обреден хляб, варена царевица, жито и др. Но понеже на този ден празнуват и банкерите, затова направих тази Никулденска пита Шаран. Късметлийски шаран, носещ в устата си монета, символ на богатство и здраве. Ако ви хареса тази идея, може и вие да си го направите. Децата особено се радват на монетата, а питата е много вкусна.

Никулденска пита Шаран

Продукти:

350 мл. вода, 1 пакетче суха мая, 3 с.л. олио, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 700 гр. брашно, 1 яйце, 1 белтък от яйце

За намазване отгоре: 1 жълтък и 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята във вода, като добавяме захар и брашно, да се получи кашица. След това я оставяме да се активира. Пресяваме брашното и правим ямка в него. След това сипваме остатъка от водата. Добавяме яйцата солта и готовата мая. Замесваме меко тесто. След това оставяме в омаслен съд, покрит със стреч, да удвои обема си. След като втаса отделяме две топки  големи колкото голям портокал.

Никулденска пита Шаран

От голямото тесто се прави тялото. От едната малка топка се прави главата и перките. Не правете тялото много голямо, защото при втасване ще опре в тавата и ще се обезформи.

Никулденска пита Шаран

А, от другата малка топка се правят люспите на шарана. Разточва се на тънък лист и с помощта на капачка се режат кръгчета за люспите.

Никулденска пита Шаран

След това се нареждат по тялото на шарана. Едно от кръгчетата сложете за око. Прободете с нещо остро и сложете един бахар за око. А монетата я увийте във фолио и я сложете в устата на шарана.

Никулденска пита Шаран

Оставя се за 20 минути да почине и след това мажем с разбит жълтък с вода. По желание може да поръсите със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 С до златисто. И все пак, преди да извадите от фурната пробвайте с дървен шиш.

Никулденска пита Шаран

Вкусна Никулденска пита Шаран, носеща много емоции. Добър апетит и да не забравите да си заделите люспа от шарана.

Никулденска пита Шаран

 

Коментари