Медената Торта на Зари

Това е един много  вълнуващ ден за мен. Сигурно всяка майка се чувства така на рождените дни на децата си. На всеки техен рожден ден се чувствам празнично, уникално е. Това е голямо богатство, да виждаш как децата растат пред очите ти. А тази торта е по поръчка на Зари, точно тя ми казваше как иска да изглежда и ми даваше точни описания на вкуса и даже какво е усещането. Е, много има да учим от тези деца… Макар крехката им възраст, те знаят какво искат.

Медената Торта на Зари

Продукти:

За блатовете: 300 гр. брашно, 2 с.л. течен мед, 1 бакпулвер, щипка сол, 2 яйца, 40 гр. краве масло, ванилова есенция, 1 ч.ч. захар

За пълнеж на тортата: 400 гр. заквасена сметана, 50 мл. сладкарска сметана, 6 с.л. захар, течен мед за поливане върху крема, 2 с.л. натрошени орехи

За крема отгоре на тортата: 2 с.л. пчелен мед, 100 гр. краве масло, 50 мл. сладкарска сметана, 70 гр. натрошени бисквити за поръсване отгоре

За пчеличките: 50 гр. черен шоколад, 20 гр. бял шоколад и малко филирани бадеми за крилцата на пчеличките.

Начин на приготвяне:

Първо ще започна с направата на блатовете! Хубаво е продуктите да са със стайна температура, като за маслото е задължително да е омекнало така. Започваме като разбиваме яйцата със захарта, меда, щипката сол. Разбива се до еднородност! След това добавяме маслото и ванилията и се разбива с миксер. После добавяме пресятото брашно, като вече бъркаме с лъжица. Получава се гъста смес, която разделаме на три равни части за да започнем да печем. Разделянето сега е единият вариант, който аз предпочитам, а другият вариант е да изпечете всичко наведнъж и после да разрежите и да получите три блата. Тавичката в която ще печете да е с 22-23 см. в диаметър.

Намазвам тавичката с масло и сипвам от готовата смес, като я разпределям със шпатула равномерно навсякъде. Може и с ръце защото сместа е по-лепкава от обикновено. Но това да не ви притеснява. После се пече на 180 С за около 15-20 минути. След като блата е изпечен извадете върху пергамент и продължете да печете другите два блата. Надявам се всичко до тук да е ясно и да не съм ви затруднила. Всички блатове се поставят върху пергамент за да не залепнат и после като решите да ги отделяте може да се разчупят!

Приготвяне на пълнеж за Медената Торта на Зари:

В съд сипваме двата вида сметани със захарта. Разбиваме с миксер до получаване на пухкав крем.

Медената Торта на Зари

Сега като крема е готов ще започна да сглобявам тортата за да не губя капка време. Сложете първият блат върху поднос. Сипете половината от крема и разнесете на всякъде. След това поръсете орехи и полейте с течен пчелен мед.

Медената Торта на Зари

Сигурно ви направи впечатление, че не сиропирах блата. Не съм забравила! Сметаната ще свърши тая работа, така че не се тревожете! След това поставяме вторият блат отгоре и повтаряме процедурата с крема, орехите и меда.

Медената Торта на Зари

И после покриваме с третият блат, леко притискам с ръце да се изравни повърхността навсякъде и прибирам в хладилник.

Приготвяне на крема за отгоре на Тортата:

В съд, сипвам омекналото масло при стайна температура, сметана и пчелен мед. Разбивам с миксер до еднородност. Натрошете бисквитите да са готови и те.

Медената Торта на Зари

С готовият крем омазвам тортата от всички страни. След това поръсвам с натрошени бисквити и отново прибирам в хладилник. Остана още нещо да направим да пчеличките.

Да направим малките пчелички, които са част от Медената торта:

Медената Торта на Зари

Разтрошавам двата вида шоколад и ги поставям в два различни съда, белият отделно от шоколадовият. Разтапям в микровълнова печка. След това постелете парче пергамент. С помощта на шприц направете къси чертички от черният шоколад и приберете в хладилна камера да стегнат. Броят на пчеличките вие си преценяте. След това извадете от камерата и с клечка за зъби направете чертичките отгоре като потапяте в белият шоколад и рисувате върху телцата им. После приберете за кратко пак в хладилната камера.

Медената Торта на Зари

Извадете тортата от хладилника и започнете да разпределяте пчеличките по повърхността на тортата, поставете филираните бадеми в страни на пчеличките. Те ще са техните крилца. Ех, че красиво, маправо ще литнат.

Медената Торта на Зари

Нямах време и покрая на тортата украсих с малки цветчета, които не са ядливи, но следващият път ще ги направя с маслен крем. Иначе тортата си е прекрасна, важното е че всички останаха доволни. А малката рожденичка сияеше от щастие. Направих също и шоколадови трюфели за почерка:

бонбони

Да ви е сладко! А на моето малко сладурче ще пожелая:

Днес на твоят ден Рожден, ти бъди благословена!

Всеки ден да ти поднася букет от много сбъднати желания!

Всеки час се наслаждавай на вълшебства най-големи!

Бъди и остани все така лъчезарна, дарявайки ни с любов и топлина!

Ч Е С Т И Т О!!!

Медената Торта на Зари

Чакайте да видите следващият път с какво ще ви изненадам! Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари