Това е един много вълнуващ ден за мен. Сигурно всяка майка се чувства така на рождените дни на децата си. На всеки техен рожден ден се чувствам празнично, уникално е. Това е голямо богатство, да виждаш как децата растат пред очите ти. А тази торта е по поръчка на Зари, точно тя ми казваше как иска да изглежда и ми даваше точни описания на вкуса и даже какво е усещането. Е, много има да учим от тези деца… Макар крехката им възраст, те знаят какво искат.
Продукти:
За блатовете: 300 гр. брашно, 2 с.л. течен мед, 1 бакпулвер, щипка сол, 2 яйца, 40 гр. краве масло, ванилова есенция, 1 ч.ч. захар
За пълнеж на тортата: 400 гр. заквасена сметана, 50 мл. сладкарска сметана, 6 с.л. захар, течен мед за поливане върху крема, 2 с.л. натрошени орехи
За крема отгоре на тортата: 2 с.л. пчелен мед, 100 гр. краве масло, 50 мл. сладкарска сметана, 70 гр. натрошени бисквити за поръсване отгоре
За пчеличките: 50 гр. черен шоколад, 20 гр. бял шоколад и малко филирани бадеми за крилцата на пчеличките.
Начин на приготвяне:
Първо ще започна с направата на блатовете! Хубаво е продуктите да са със стайна температура, като за маслото е задължително да е омекнало така. Започваме като разбиваме яйцата със захарта, меда, щипката сол. Разбива се до еднородност! След това добавяме маслото и ванилията и се разбива с миксер. После добавяме пресятото брашно, като вече бъркаме с лъжица. Получава се гъста смес, която разделаме на три равни части за да започнем да печем. Разделянето сега е единият вариант, който аз предпочитам, а другият вариант е да изпечете всичко наведнъж и после да разрежите и да получите три блата. Тавичката в която ще печете да е с 22-23 см. в диаметър.
Намазвам тавичката с масло и сипвам от готовата смес, като я разпределям със шпатула равномерно навсякъде. Може и с ръце защото сместа е по-лепкава от обикновено. Но това да не ви притеснява. После се пече на 180 С за около 15-20 минути. След като блата е изпечен извадете върху пергамент и продължете да печете другите два блата. Надявам се всичко до тук да е ясно и да не съм ви затруднила. Всички блатове се поставят върху пергамент за да не залепнат и после като решите да ги отделяте може да се разчупят!
Приготвяне на пълнеж за Медената Торта на Зари:
В съд сипваме двата вида сметани със захарта. Разбиваме с миксер до получаване на пухкав крем.
Сега като крема е готов ще започна да сглобявам тортата за да не губя капка време. Сложете първият блат върху поднос. Сипете половината от крема и разнесете на всякъде. След това поръсете орехи и полейте с течен пчелен мед.
Сигурно ви направи впечатление, че не сиропирах блата. Не съм забравила! Сметаната ще свърши тая работа, така че не се тревожете! След това поставяме вторият блат отгоре и повтаряме процедурата с крема, орехите и меда.
И после покриваме с третият блат, леко притискам с ръце да се изравни повърхността навсякъде и прибирам в хладилник.
Приготвяне на крема за отгоре на Тортата:
В съд, сипвам омекналото масло при стайна температура, сметана и пчелен мед. Разбивам с миксер до еднородност. Натрошете бисквитите да са готови и те.
С готовият крем омазвам тортата от всички страни. След това поръсвам с натрошени бисквити и отново прибирам в хладилник. Остана още нещо да направим да пчеличките.
Да направим малките пчелички, които са част от Медената торта:
Разтрошавам двата вида шоколад и ги поставям в два различни съда, белият отделно от шоколадовият. Разтапям в микровълнова печка. След това постелете парче пергамент. С помощта на шприц направете къси чертички от черният шоколад и приберете в хладилна камера да стегнат. Броят на пчеличките вие си преценяте. След това извадете от камерата и с клечка за зъби направете чертичките отгоре като потапяте в белият шоколад и рисувате върху телцата им. После приберете за кратко пак в хладилната камера.
Извадете тортата от хладилника и започнете да разпределяте пчеличките по повърхността на тортата, поставете филираните бадеми в страни на пчеличките. Те ще са техните крилца. Ех, че красиво, маправо ще литнат.
Нямах време и покрая на тортата украсих с малки цветчета, които не са ядливи, но следващият път ще ги направя с маслен крем. Иначе тортата си е прекрасна, важното е че всички останаха доволни. А малката рожденичка сияеше от щастие. Направих също и шоколадови трюфели за почерка:
Да ви е сладко! А на моето малко сладурче ще пожелая:
Днес на твоят ден Рожден, ти бъди благословена!
Всеки ден да ти поднася букет от много сбъднати желания!
Всеки час се наслаждавай на вълшебства най-големи!
Бъди и остани все така лъчезарна, дарявайки ни с любов и топлина!
Ч Е С Т И Т О!!!
Чакайте да видите следващият път с какво ще ви изненадам! Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар