Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Слабо е да се каже, че тази питка е вкусна. Оооо, тя е невероятна. Страхотна идея да изненадате всички. Може да си я приготвите винаги. И така в днешният студен ден ще ви стопля със Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр. Аз избрах конфитюр от Кайсии, но може да пробвате и със конфитюр от сини Сливи.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Продукти:

За тестото: 600 гр. брашно, 250 мл. прясно мляко, 1 яйце + 1 белтък, 5 с.л. олио, 1 ч.л. канела, 5 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. настъргана лимонова кора.

За закваската: 1 пакетче суха мая, 100 мл. прясно мляко, 1 с.л. захар, 4 с.л. брашно

За плънката: 30 гр. разтопено масло, 8 с.л. Конфитюр от Кайсии, 80 гр. едро счукани орехови ядки

За отгоре: 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Като за начало да започнем със закваската. В купичка сипваме прясното мляко с маята. Разбъркайте енергично с вилица. После добавете захарта и брашно- разбъркайте. Оставете хубаво да се надигне като гъба. През това време си пресейте брашното. Направете в него ямка и добавете яйцето, прясното мляко, олио, канела, захар, сол и лимоновата кора. Накрая сипете и готовата закваска.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Разбъркайте с лъжица, след това доомесете на ръка. Да се получи хубаво меко тесто. Месете на плот и добавяйте по-малко брашно, трябва да спре да лепне по пръстите. След това, готовото тесто поставете в омазнен съд. Покрийте с фолио и оставете да втасва.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

След като удвои обема си извадете и разделете на две. Оформете на две топки. След това вземете едната и разточете на набрашнена повърхност. Намажете с разтопено масло, конфитюр и орехи.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Смело продължавам напред!

След това завийте на руло и нарежете с остър нож на парчета. Парчетата подредете в омазнена форма с масло и малко брашно. А може вместо това да сложите пергамент, той ще замести маслото и брашното. Както ви харесва, така направете. Това няма да повлияе на питата.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Аз използвах форма за торта. Тъкмо ми се събра. След като подредих розичките, оставих да втасва. Втасването продължава докато удвои двойно обема си. Не повече, за да се получи отличен вкус без превтасване. След тава мажем отгоре с жълтък, прясно мляко и олио. Вече можем да печем. Сложете да печете в предварително загрята фурна на 180 С.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Печете до апетитен загар, но преди да извадите от фурната опитайте с дървен шиш. Общо правило е шиша да излиза чист, това означава, че е готова питката. Ако има тесто по шиша, това е знак, че трябва да продължите да печете. Понеже всички са с различни фурни, ако се налага покрийте с фолио за да не прегаря отгоре.

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

И така моята пита е готова, изчаках да си обиколи нивката и после поръсих с пудра захар. Чувсвам се вдъхновена от резултата. Много вкусна се получи. Нека да разчупим и да се насладим до края на тази вкусотия. Добър Апетит от мен! 

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Препоръчван да консумирате с отворено сърце! 🙂

Сладка Пита с плънка от Масло и Конфитюр

Чакайте да видите следващият път с какво ще ви изненадам! Хубав ден от мен! И не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари