Празнична Торта

Ето, че посрещнахме Новата година. С трепет прекрачих прага и, и мислено си пожелах да е по-добра от старата година, да е по-богата и сбъдна. Светлините и фойерверките се виждаха и чуваха надалеч. Прекрасно е. За този празник направих тази Празнична Торта и да ви кажа може да не е толкова голяма, но е мнооого вкусна. Заслужава си да и отделите малко време. По принцип каквато и да е тортата най-много време се отделя когато вече украсявате.

Празнична Торта

Продукти:

За блата: 175 гр. брашно, 1 бакпулвер, 100 гр. захар,  75 гр. масло, 3 яйца, 1 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. екстрат ванилия, 2 с.л. какао

За крема: 250 гр. маскарпоне, 200 мл. сметана, 5 с.л. захар

За намазване на блатовете: сладко от вкусни Малини

За звездичките: 70 гр. бял шоколад

Начин на приготвяне:

Първо ще започнем със сместа за блатовете. Затова пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Яйцата се разбиват по отделно, като към белтъците добавяме част от захарта и разбиваме добре да станат на сняг. Жълтъците разбиваме с останалата захар, след това добавяме към тях прясното мляко, разтопеното масло и брашняната смес. Обърква се добре и се добавя ванилията. След това внимателно се добавя всичко това към белтъците като разбърквате с телена бъркалка.

Празнична Торта

Бърка се добре до еднородност. Тук не се бърза, целта е да се вкара максимално въздух и да не спаднат белтъците.

Празнична Торта

След това получената смес се изсипва в тава покрита с пергамент. Заравнява се с шпатула и печем в предварително загрята фурна на 180 С за около 12 минути. След като блата е готов изваждаме от фурната. Изчакваме да се охлади, отрязваме краищата и нарязваме на ленти с ширина 10, 9, 8 и 6 см.

Празнична Торта

След това започваме да сглобяваме Празнична Торта, като започваме от най-голямото парче то ще е основата. Поставяме парчето блат върху поднос и го намазваме с малиново сладко и после нанасяме от крема.

Вкусен крем

За да направим този вкусен крем е необходимо да смесим маскарпонето със сметаната и захарта и да разбием с миксер до получаване на вкусен крем.

Празнична Торта

След това вземаме от крема и разнасяме по блата. След това поставяме следващият по големина блат и отново нанасяме от сладкото и после и крем. Целта е да се получи хубава пирамида и така продължавате до края. Ако искате да ме питате кога ще се сиропира блата, то на този въпрос ще ви отговоря, че няма да има нужда защото сладкото ще свърши тая работа. След това с остатъка от крем нанесете върху цялата торта. От краищата които изрязахте настържете на ренде да станат на трохи и поръсете върху тортата. След като направите и това я приберете в хладилник.

Празнична Торта

Сега ще си направим шаблони за звездите. На бял лист рисувам звезди с различна големина и после покривам с пергамент и защипвам с телбод за да не мърдат.

Празнична Торта

Да направим звездичките

Идва ред да разтопим и белият шоколад. Винаги го накълцвам на ситно и после стопявам на водна баня. Когато правите тази операция, водата не трябва да завира, прави се бавно и постепенно разтапяне. След това разтопеният шоколад сипвам в пош или торбичка с отрязано връхче. Изчаквам малко да не е толкова топъл шоколада, а и да не се разлива започвам да очертавам по звездичките. След като ги направя прибирам за кратко във фризер. След това с тях украсявам Празнична Торта.

Празнична Торта

Много ефектно се получава, а и не е нужно звездичките да имат правилна форма. Така стоят добре като дантела.

Празнична Торта

Хубаво е да има празници, човек си прави равносметка какво е постигнал и какво още може да направи. Е, това правило не важи за всички разбира се.

Празнична Торта

И докато всички умуват нарязвам тортата и се подслаждам вкусно Мммм, ама тя наистина е страшна вкусотия. С това сладко от малини и крем с маскарпоне, толкова вкуснооо. И само ще кажа- Опитайте!

Празнична Торта

Вдигам чаша с поздрав за теб и ти пожелавам, повече късмет, от здраве да не се отървеш, от щастие да прелива душата ти!

шампанско

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари