Винен кебап с Телешко и ориз

Винен кебап с Телешко и ориз е добра храна, стига да знаем как да си я приготвим

Виното придава невероятен вкус и аромат в ястието, обаче е важно  да знаем кога да го прибавим. Виното го добавям към средата на готвенето за да има време да се изпари от ястието и същевременно да предаде по-богат вкус. Колкото е по-светло виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен, че Виненият кебап с Телешко и ориз е вкусен, ястието е здравословно, защото киселините в него помагат за редуциране на животинските мазнини. Много лесно може да се ориентирате за всяко месо, какво вино да използвате като следвате простото правило- светли меса- бяло вино и тъмни меса- червено вино.

Винен кебап с Телешко и ориз

Продукти:

500 гр. телешко месо, олио, масло, 2 бр. кромид лук, 2 с.л. доматено пюре, 100 мл. червено вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 к.л. черен пипер на зърна, сол на вкус,пресен магданоз, 1 с.л. брашно

За гарнитурата: 160 гр. ориз, 30 гр. кромид лук, олио, масло, черен пипер на зърна и сол на вкус, вода е в зависимост както е показано на опаковката обикновено е 1:2

Начин на приготвяне:

Месото се измива и се нарязва на парченца приблизително 20- 30 грама. Задушаваме месото в мазнина и след като започне да сменя цвета си добавяме нарязаният лук. Разбъркайте и добавете червеният пипер с разтвореното доматено пюре във вода. Ако решите да използвате доматен сок може да  използвате 150 мл. от него. Трябва хубаво да се задуши месото. След това се добавя половината от виното с малко гореща вода, почти да се покрие месото. Всичко това се оставя на тих огън хубаво да се задуши и омекне месото.

Винен кебап с Телешко и ориз

Маслото и брашното се запържват до златисто добавя се малко вода да стане еднородно и се прибавя към ястието. След като смесим, добавяме дафиновият лист, черен пипер и остатъка от виното. Оставяме да покъкри за 15 минути на бавен огън като от време на време разбъркваме с лъжица. И да не губим време започваме да си правим оризовата гарнитура.

Винен кебап с Телешко и ориз

Приготвяне на Оризовата гарнитура

Оризът се измива добре и после се отцежда от водата. Накълцайте лука на дребно и задушете в масло. След това добавете ориза и разбъркайте. Пържи се за около 10 минути на намален огън след което се залива с вода или домашен бульон. Добавя се сол на вкус, черен пипер. За кратко усилваме котлона докато заври течността и след това намаляваме отново. Така се получава хубав и пухкав ориз идеален за различни поводи. Ще е нужно на ориза около 15 минути за да бъде готов напълно.

Винен кебап с Телешко и ориз

Вече сме почти готови, остава само да сервираме. В затоплена чиния се поставя от месото и оризовата гарнитура. Сервира се с пресен магданоз и усмивка. 🙂

Винен кебап с Телешко и ориз

Добър Апетит!

Винен кебап с Телешко и ориз

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Винен кебап с Телешко и ориз

Коментари