Чеснови Хлебчета с Пармезан

Много интересни по вкус се получиха тия Чеснови Хлебчета с Пармезан. Тестото е хубаво като го замесих, а хлебчетата станаха меки като памук и се делят на фитили. Супер много съм доволна от резултата, защото това го постигнах без да слагам мляко и яйца. Чеснови Хлебчета с Пармезан са много апетитни и е трудно човек да им издържи, ако сте на диета рискувате, защото няма да им устоите никак. Ако имате корава психика пробвайте и пак ще си говорим.

Чеснови Хлебчета с Пармезан

Продукти:

2 ч.л. суха мая, 600 гр. брашно, 2 ч.л. сол, 1,5 с.л. захар, 3 с.л. олио, 370 мл. вода, 5 с.л. Пармезан /настърган/

За чесновата паста: 4 с.л. краве масло /разтопено/, 4 скилидки чесън и ситно нарязан копър

Краве масло за намазване на хлебчетата преди да изпечете!

Начин на приготвяне:

В купичка сипете сухата мая и разтворете с част от водата, разбъркайте и добавете захар и брашно да се получи рядка кашица. Оставете маята да се надигне като гъба.

Пресяваме брашното след което правим в него ямка и сипваме остатъка от вода, втасалата мая, сол и олио. Разбъркваме първо с лъжица и след това доомесваме на ръка. Готовото тесто слагаме в омаслен съд, покриваме със стреч и оставяме да удвои обема си на топло.

Чеснови Хлебчета с Пармезан

След като тестото е втасало омазнете си ръцете с олио, извадете тестото от купата и разделете на 16 равни части, като големината на тестото да е колкото малка ябълка. След това разстелете леко с пръсти една от топките и сипете 1 ч.л. от настърганият пармезан.

Чеснови Хлебчета с Пармезан

Сега се сещам, че може ако нямате Пармезан да пробвате със сирене или кашкавал, мисля, че ще се получи добре и отново ще бъде вкусно. Така нека да продължа, след като сложите Пармезана завийте и оваляйте с длани на топче. След това поставете готовото топче в омаслена тава. Аз тавата я омазних с масло. Така направете цялото количество тесто, на топчета в средата с Пармезан и подредете в тавата, като оставяте малко разстояние между тях.

Чеснови Хлебчета с Пармезан

След като сте изпълнили цялата тава /моята тава е с диаметър 30 см./оставете да втаса за около 40 минути. Включете фурната да загрява на 180 С.  Питката вече е втасала и е време да я намажем с разтопено масло и слагаме да печем. Аз я изпекох на долното ниво на фурната. Печем до златисто, но да сте убедени в това може да проверите с дървена клечка и ако излиза суха без трошица по нея значи хлебчетата са готови.

Чеснови Хлебчета с Пармезан

Подготовка на чесновата паста

Докато хлебчетата се пекат във фурната си подгответе чесновата паста. Обелете и счукайте чесън с 1 ч.л. сол, след това смесете с разтопеното краве масло. Разбъркайте да стане на кашица. Копъра се нарязва на ситно.      След като хлебчетата са готови, извадете от фурната и с четка намажете отгоре с чесновата паста и после фино поръсете с копър.

Чеснови Хлебчета с Пармезан

След като намажете с чесновата паста изчакайте малко да се охладят и тогава вече може да опитате. Най-труден беше този момент. Да знаеш, че е готова, а трябва да чакаш…

Чеснови Хлебчета с Пармезан

Отделям едно хлебче и нямам търпение да опитам. Истинска наслада, вкус неповторим на прясно изпечени хлебчета. Много, ама много вкусни! Добър Апетит!

Чеснови Хлебчета с Пармезан

Ако сте любители на този вид ароматни хлебчета, то сигурно ще ви харесат и тези багети, които са ми много любими.

Багети с Пържен лук

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари