Много интересни по вкус се получиха тия Чеснови Хлебчета с Пармезан. Тестото е хубаво като го замесих, а хлебчетата станаха меки като памук и се делят на фитили. Супер много съм доволна от резултата, защото това го постигнах без да слагам мляко и яйца. Чеснови Хлебчета с Пармезан са много апетитни и е трудно човек да им издържи, ако сте на диета рискувате, защото няма да им устоите никак. Ако имате корава психика пробвайте и пак ще си говорим.
Продукти:
2 ч.л. суха мая, 600 гр. брашно, 2 ч.л. сол, 1,5 с.л. захар, 3 с.л. олио, 370 мл. вода, 5 с.л. Пармезан /настърган/
За чесновата паста: 4 с.л. краве масло /разтопено/, 4 скилидки чесън и ситно нарязан копър
Краве масло за намазване на хлебчетата преди да изпечете!
Начин на приготвяне:
В купичка сипете сухата мая и разтворете с част от водата, разбъркайте и добавете захар и брашно да се получи рядка кашица. Оставете маята да се надигне като гъба.
Пресяваме брашното след което правим в него ямка и сипваме остатъка от вода, втасалата мая, сол и олио. Разбъркваме първо с лъжица и след това доомесваме на ръка. Готовото тесто слагаме в омаслен съд, покриваме със стреч и оставяме да удвои обема си на топло.
След като тестото е втасало омазнете си ръцете с олио, извадете тестото от купата и разделете на 16 равни части, като големината на тестото да е колкото малка ябълка. След това разстелете леко с пръсти една от топките и сипете 1 ч.л. от настърганият пармезан.
Сега се сещам, че може ако нямате Пармезан да пробвате със сирене или кашкавал, мисля, че ще се получи добре и отново ще бъде вкусно. Така нека да продължа, след като сложите Пармезана завийте и оваляйте с длани на топче. След това поставете готовото топче в омаслена тава. Аз тавата я омазних с масло. Така направете цялото количество тесто, на топчета в средата с Пармезан и подредете в тавата, като оставяте малко разстояние между тях.
След като сте изпълнили цялата тава /моята тава е с диаметър 30 см./оставете да втаса за около 40 минути. Включете фурната да загрява на 180 С. Питката вече е втасала и е време да я намажем с разтопено масло и слагаме да печем. Аз я изпекох на долното ниво на фурната. Печем до златисто, но да сте убедени в това може да проверите с дървена клечка и ако излиза суха без трошица по нея значи хлебчетата са готови.
Подготовка на чесновата паста
Докато хлебчетата се пекат във фурната си подгответе чесновата паста. Обелете и счукайте чесън с 1 ч.л. сол, след това смесете с разтопеното краве масло. Разбъркайте да стане на кашица. Копъра се нарязва на ситно. След като хлебчетата са готови, извадете от фурната и с четка намажете отгоре с чесновата паста и после фино поръсете с копър.
След като намажете с чесновата паста изчакайте малко да се охладят и тогава вече може да опитате. Най-труден беше този момент. Да знаеш, че е готова, а трябва да чакаш…
Отделям едно хлебче и нямам търпение да опитам. Истинска наслада, вкус неповторим на прясно изпечени хлебчета. Много, ама много вкусни! Добър Апетит!
Ако сте любители на този вид ароматни хлебчета, то сигурно ще ви харесат и тези багети, които са ми много любими.
Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!
Коментари
Публикуване на коментар