Царски Сарми

Когато видите продуктите ще разберете защо са царски тия сарми. Нищо общо нямат с тия с каймата, може би само това, че се завиват в зелев лист. Тези Царски Сарми са много специални, защото ги правя за празници. Тъкмо сега периода е такъв Коледа, Нова година, именни дни. Моята майка ги приготвяше само за Коледа, защото преди това на предните дни се колеше прасе. От него тя отделяше крехко месо от коремната област тъкмо за тия сарми. Тогава като деца не се интересувахме какво се прави на Коледа, ние си чакахме подаръците от дядо Мраз :), а сега дядо Коледа. Хм, какво нещо е живота! Но сега, ми се иска да продължа с рецептата, а друг път може би ще ви разкажа и друго. 🙂

Царски Сарми

Продукти:

15-16 зелеви листа, 600 гр. свинско месо/крехко/, 1 глава кромид лук, 1 морков, 150 гр. пресни гъби, черен пипер млян, чубрица, копър, 1 с.л. червен пипер, олио, 1 ч.ч. зелев сок, 1 ч.ч. топла вода, 1 с.л. сушени зеленчуци и подправки.

През лятото си суша зеленчуци и подправки, нарязвам на парченца и суша на сянка- чушки, лук, целина, домати, каквото ми падне.  След като се изсушат, смесвам и съхранявам в стъклени буркани. Когато готвя ястия, добавям по 1 с.л. от моята домашна подправка.

Начин на приготвяне:

Преди да започна да работя с месото задължително го изкисвам в студена вода. След това го подсушавам и нарязвам на късчета. Всичко което нарежа поставям в купа, измивам и почиствам гъбите, нарязвам ги на филийки, после моркова и лука. Така всичко обърквам да се смеси. Поръсвам щипка сол, черен пипер, чубрица, пресен копър. Отделно си разбърквам 1 с.л. червен пипер с 3 с.л. олио и добавям към купата с месото и разбърквам.

Царски Сарми

След това започваме да правим сърмите, аз обикновено ги правя с големина на средна ябълка. Нито малки, нито пък големи, средни тъкмо са добре.

Царски Сарми

Разтварям зелевият лист, изрязвам дебелата част от него и сипвам от плънката около 2 с.л. После завивам на пакетче, така че да не стърчи зелевият лист. След това подреждам в гювеч. И така докато ми свърши плънката. На мен точно ми изпълва гювеча.

Царски Сарми

После отгоре поръсвам с малко червен пипер, олио и заливам със зелевият сок и водата. Покривам с капака и прибирам във фурната за около 2 часа на умерена температура, след това махам капака и пека за още 20 минути.

Царски Сарми

След това, когато вече са готови Царските Сарми разсипвам в чинии. Най-хубаво е да се консумира докато са още топли. Мисля, че е излишно да споменавам, колко вкусно ухае. Това са сарми един път. Много, ама много вкусно и хич да не си гладен ще огладнееш.

Царски Сарми

Сипвам сармите и отивам на царски обяд. А на вас Добър Апетит! Да ви е вкусно! Просто ги направете и няма да съжалите и за миг!

Царски Сарми

Без да губя време се уреждам с две Царски Сарми, така де няма само да говоря! 🙂

Царски Сарми

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Коментари