Празничен Кравай

В момента са дни на празници! Затова за здраве направих този Празничен Кравай. Тестото е много хубаво и успешно може да се използва за пити и погачи. След като се изпече Празничен Кравай става мек и направо се чупи на фитили, нищо че не е козунак, това е знак, че е замесен добре. Ако и на вас Ви хареса направете го за някой празник и му се насладете. Прекрасен е!

Празничен Кравай

Продукти:

1 пакетче суха мая, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце+ 1 белтък, 2 с.л. олио, 1/4 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 30 гр. краве масло за намазване, сусам за поръсване, 1 жълтък за намазване отгоре, брашно около 600 гр.

Начин на приготвяне:

Първо активирам маята с водата. Ако искате този Празничен Кравай да е по-специален използвайте светена вода. Така ще си изпълни предназначението. И да продължа активираме маята с вода, захар и брашно да се получи рядка каша.

Пресейте брашното и направете кладенче в него, след това добавете киселото мляко, яйцето+ белтъка, солта, олиото и активираната мая.

Празничен Кравай

След това омесете меко тесто и оставете на топло в омазнен съд и покрийте със стреч. Оставяте така докато удвои обема си.

Празничен Кравай

Сега тук е момента да ви уточня, че отгоре всеки може по свой начин да аранжира своя Празничен Кравай. Аз ще ви покажа моят вариант, но той не е задължителен, защото всеки има различно отношение към това. От цялото тесто отделям парче колкото голяма ябълка. Него парче разделям на 10 парчета. Едното топче го оставям за слънце, а другите изтеглям на фитил и три по три ги пилета.

Празничен Кравай

Приготвям си формата в която ще пека Празничният Кравай. Като аз използвах голяма форма за кекс с падащо дъно. И да ви е по-нагледно къде поставям плетениците ето и снимка.

Празничен Кравай

Това е във втасало състояние. Плетениците ги намазвам единствено и само с разтопено масло, а другите части с разбитото яйце и поръсвам със сусам. Намазването с яйцето и маслото го правя, когато краваят е вече втасал и намажа ли е готов за печене. Загравям фурната предварително на 180 С и поставям краваят в долно положение на фурната /на първият ред/.

Празничен Кравай

Преди да извадите от фурната проверете с дървена клечка и ако клечката излиза чиста без трошица значи краваят е изпечен добре.

Празничен Кравай

Изключително мек и вкусен Празничен Кравай като откъснеш от него на фитили излиза. Много е хубав. Ето и в начупен вариант.

Празничен Кравай

Сега не остава нищо друго освен за някой повод и вие да го направите. Рецептата е много точна и няма да ви предаде.

Един съвет от мен:

Когато работите със втасалото тесто, не го премесвайте с брашно, само си омазнете ръцете и така работете. Казвам го от опит, ако добавите още брашно ще се получи твърдо тесто и няма да го има този ефект. Значи леко го изтегляте на дебел фитил и го поставяте в кексовата форма. Не е трудно. Действайте смело!

Празничен Кравай

Да ви е сладко и Бог да ви благослови!

Празничен Кравай

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Празничен Кравай

Коментари