Телешки Борш

Спорен е въпроса за произхода на Борша. Руснаците ще казват наш е, а поляците ще кажат, че те са го измислили. Така или иначе борш се приготвя на много места по Света. Той може да е изцяло зеленчуков или за почитателите на месото може да има добавено телешко, пилешко или свинско. Историята на Борша е толкова колоритна, колкото и съставките му. И един съвет от мен, колкото е по гъст Борша толкова по-добре и колкото повече стои по-вкусен става. С една дума веднъж приготвено може да се яде няколко дни.

Телешки Борш

Продукти:

500 гр. телешко месо, 1/2 зеле, 5 бр. картофи, целина, 2 глави лук, 250 мл. сок от домати, сол, черен пипер, дафинов лист, олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме телешкото на малки хапки и поставяме в тенджера с вода и олио да завира на котлона. Докато завира обелваме картофите и морковите, нарязваме и добавяме към телешкото. Нарязваме зелето и го добавяме в тенджерата. Нарязваме лука и него добавяме, сипваме и доматеният сок. Слагаме подправките и оставяме да заври на силен огън като поври 5 минути намаляваме котлона и оставяме да къкри на бавен огън докато всичко се свари добре.

Телешки Борш

Борша си е борш, няма нищо общо с нашите супи, които обикновено си приготвяме. Преди години имах съседка която беше живяла в Русия и веднъж ме беше поканила на обяд и тогава за първи път опитах борш. След това тя ми обясни как го е приготвила, говори ми за традициите и така обяда мина перфектно. Научих се да го правя от нея и от тогава вече може би 10 години и повече си го правя у дома.

Телешки Борш

Когато го приготвям понякога докато още се вари накълцвам 2-3 скилидки чесън, и да е още по-пикантно си добавям чили. Така добре действа, че при настинки и грипове е супер. Тъкмо сега е момента за това ястие. Опитайте и няма да сгрешите! Ако искате да е по-автентичен Борша, направете го с червено цвекло и без да добавяте домати. Така цвеклото ще предаде червен цвят, но и вкуса е по-различен. На мен този вариант сякаш ми е по-близък. Добър Апетит!

Телешки Борш

Не пропускайте да посетите моята страница във Facebook от тук . И групата за Кулинарни идеи, тук може да споделите ваши изпитани рецепти и кулинарни приключения. До нови срещи!

Телешки Борш

Коментари